MASTERPLAN / DARK SKY THY

Dark Sky Thy


Det røde område er forhåndsgodkendt som Dark Sky Park af International Dark Sky Association i USA. Projektbeskrivelse Dark Sky Thy 
 
Forskningsartikel om nattemørke og biodiversitet (Frontiers in Neuroscience, 16.11.2020) 
 
DARK SKY THY
Området Bulbjerg-Troldsting-Lildstrand har formentlig Danmarks dybeste nattemørke. I dette enestående stedbundne potentiale ligger der udviklingsmuligheder for turisme og erhverv - i bæredygtig pagt med naturen.
Hawboernes Forening har i 2020 opnået IDA's forhåndsgodkendelse af arealet, jf. illustration/ projektoplæg ovenfor. (I en Dark Sky Park skal der være belysning, så det er ikke tilstrækkeligt blot at pege på et ubeboet, mørkt område.)
I 2021/2022 har vi foretaget de nødvendige målinger af nattemørkets dybde med yderst tilfredsstillende resultat. 
 
Ansøgningsprocessen befinder sig nu et sted mellem STEP 1 og STEP 2 i Phase II: Formal application. Forventningen er at have en certificering i hus inden udgangen af 2022/1. halvår 2023.
 
Om lysforurening og certificering som Dark Sky Thy
I Danmarks større byer vil du i vinterhalvåret kunne se 20-30 klare stjerner på en skyfri aften.
Besøger du derimod et af landets allermørkeste steder, Lildstrand-Bulbjerg-Troldsting, vil du kunne se 2.000-3.000 stjerner. På den mørke nattehimmel vil du også kunne se satellitter og den Internationale Rumstation (ISS) bevæge sig over himlen.
KORTET kan du se, at Bulbjerg-området er et af Danmarks absolut mørkeste.

Dark Sky-certificering er naturbeskyttelse
Menneskeskabt lys som gadelamper, oplyste parkeringspladser og stadioner skaber lysforurening, som ændrer naturens naturlige lysniveau og påvirker visse dyr og plantearter negativt.

Lysforurening er en af de mest gennemgribende former for miljøændringer. Mere end 80 procent af verdens befolkning og mere end 99 procent af den europæiske befolkning lever under lysforurenet himmel. Også det meste af Danmark er lysforurenet. Derfor er områder med dybt nattemørke som ved Bulbjerg-Troldsting-Lildstrand en sjældenhed på verdensplan.

International Dark Sky Association, IDA, er en non-profit organisation, som arbejder for at beskytte og bevare nattemørket og som certificerer dark sky parks efter en forudgående proces, som omfatter lysmålinger, borgermøder, udarbejdelse af ansøgning mm. 

I 2021 var der ca. certificerede 100 dark sky parks på verdensplan, heraf 20 i Europa, én i Danmark: Møn/Nyord.

Vil du vide mere, så skriv til os via "Kontakt".

SUPPLERENDE INFO:
CERTIFICERINGSPROCES:
  • SQM-målinger feb.-marts-april 2021 Lildstrand-Bulbjerg-Troldsting
  • Projektarbejde Thisted Kommune, Naturstyrelsen Thy, Hawboernes Forening
 
Hawboernes Forening Lildstrand | CVR: 36265159